Lapák tuku! K čemu slouží a kdo ho musí mít?

Separátory či odlučovače tuků jsou zařízení pracující na jednoduchém principu, při kterém jsou tuky zadržovány na hladině a sedimenty se usazují na dně kalové komory (usazovací část). Odpadní "očištěná" voda proudí skrz norné stěny do odlučovací komory, kde se zbavuje zbytkových tuků a odtud je přes další nornou přepážku odváděna dále do kanalizační soustavy. Instalace lapáků je tedy žádoucí všude tam, kde je potřeba odpadní vody zbavit tuků a olejů. Jsou to zejména stravovací provozy - bufety, bistra, restaurace, hotely, školní jídelny, cukrárny, ale také například řeznictví. Pro většinu jmenovaných typů provozů je používání odlučovačů tuků povinné.

 schema-lapolu

Naše lapoly jsou vyrobené z vysoce kvalitní nerezové oceli, jsou kompaktní, lehké a snadno udržovatelné. Určeny jsou zejména k instalaci pod dřezy v kuchyních a takovým způsobem, aby se s nimi dalo manipulovat kvůli údržbě. Nesmí se instalovat pod dřez s drtičem odpadů. V případě, že je potřeba navýšit kapacitu průtoku odpadních vod, instaluje se více lapolů za sebou. Má-li lapol bezproblémově fungovat a sloužit, musíte jej pravidelně čistit, tj. vypouštět kaly a sbírat nánosy tuků.

Lapoly vyrábíme dle požadavků normy ČSN EN 1825-1 a případě potřeby jsme schopni dle Vašich požadavků vyrobit individuální rozměr. Vhodnou velikost lapolu lze vypočítat dle této tabulky (ke stažení z lapoly.cz)

Všechny lapoly v naší nabídce jsou určeny do menších provozů, kde se připraví cca 50-100 pokrmů denně.